مدیریت مالی شخصی (PFM) چیست؟ + معرفی کتاب و 12 روش برای موفقیت در آن
فهرست محتوا
PFM مخفف چیست؟
مدیریت مالی شخصی که به آن PFM هم گفته میشود، مخفف عبارت Personal Finance Management است. مدیریت مالی شخصی به معنای مدیریت امور مالی خود یا خانوادهتان در کوتاه مدت یا بلند مدت است. این اصطلاح همچنین برای توصیف صنعتی به کار میرود که خدمات و محصولاتی را طراحی میکند که به افراد برای مدیریت امور مالی خود کمک میکند؛ و فرصت سرمایهگذاری مناسب را در اختیار ایشان قرار دهد.
چرا مدیریت مالی شخصی مهم است؟
مدیریت مالی شخصی نه تنها بخش مهمی از امور مالی روزانه شما را سازماندهی میکند، بلکه به شما در مورد برنامهریزی وضعیت آینده داراییهایتان نیز دید مناسبی میدهد. هرچه زودتر امور مالی خود را مدیریت کنید، چشمانداز بلندمدت شما برای مواردی مانند سرمایهگذاریها یا برنامهریزی برای دوران بازنشستگی بهتر میشود.
با درک مفاهیم مختلفی که در مدیریت مالی شخصی نقش دارند، میتوانید فرصتهای بهبود وضعیت مالی خود را بهتر درک کنید. این درک به شما کمک میکند تا هم داراییهای خود را برای نیازهای فعلی سازماندهی کنید و در عین حال، برای اهداف بلندمدت مالی خود برنامهریزی کنید.
پنج مفهوم اصلی در مدیریت مالی شخصی چیست؟
اگرچه جنبههای مختلفی برای امور مالی شخصی وجود دارد، هر یک از آنها به راحتی در یکی از پنج دسته زیر قرار میگیرند: درآمد، هزینه، پسانداز، سرمایهگذاری و مراقبت از دارایی. آشنایی با این پنج مفهوم برای برنامهریزی مالی شخصی حیاتی است:
درآمد
درآمد پایه و اساس مدیریت مالی شخصی است و شامل تمام بخشهای جریان نقدی شما می شود. درآمد پولی است که از منابع مختلف دریافت میکنید. این پول میتواند شامل حقوق، حقوق بازنشستگی، درآمد حاصل از اجاره املاک یا سرمایهگذاریها باشد.
هزینه
هزینه شامل پولی است که برای مخارجتان پرداخت میکنید. هزینهها شامل خرجهای روزمره، مالیات، بدهیها و … هستند. کنترل هزینه به شما این امکان را میدهد که برای افزایش سرمایه خود پول کنار بگذارید. هزینههای شما هرگز نباید بیشتر از درآمدتان باشد؛ در غیر این صورت، در وضعیت مالی بدی قرار خواهید گرفت. به ریز هزینههای خود دقت کنید و سعی کنید آنها را کاهش دهید.
پسانداز
پسانداز شامل مبلغی از درآمد شماست که آن را خرج نمیکنید و برای آینده کنار میگذارید. از پساندازتان میتوانید برای هزینههای غیر منتظره استفاده کنید. عادت کنید که همیشه بخشی از درآمد خود را به عنوان پسانداز کنار بگذارید. اگر برایتان سوال پیش آمده که چقدر باید پسانداز کنید، قانون 20/30/50 را دنبال کنید!
سرمایهگذاری
وقتی به اندازه کافی پول پسانداز کردید، بهترین گزینه این است که آن را سرمایهگذاری کنید تا بیشتر رشد کند. سرمایهگذاری با پسانداز متفاوت است. پسانداز مبلغی است که از درآمد شما باقی میماند، اما سرمایهگذاری مبلغی است که شما برای چیزی میپردازید تا در آینده از آن درآمد کسب کنید. خرید صندوقهای سرمایهگذاری، سهام، اوراق قرضه، املاک، مستغلات و خودرو مثالهایی از سرمایهگذاری هستند. از دیگر تفاوتهای پسانداز با سرمایهگذاری این است که سرمایهگذاری نرخ بازده بالایی دارد؛ اما همیشه با ریسک همراه است.
مراقبت از دارایی
این مفهوم به معنای اقداماتی است که از داراییهای شما در برابر خطرات مالی جلوگیری میکند. این اقدامات از طریق خرید انواع خدمات یا محصولات مالی انجام میشود. این محصولات یا خدمات برای شما امنیت مالی ایجاد میکنند و بخش عظیمی از داراییهای شما را هنگام وقوع هزینههای غیرمنتظره حفظ میکنند. حقوق مستمری، بیمه اموال، بیمه حوادث، بیمه عمر و بیمه سلامت از جمله این اقدامات هستند.
چگونه در مدیریت مالی شخصی موفق شویم؟
طبق گفته JumpStart for Financial Literacy، دوازده اصل اساسی برای مدیریت موفق امور مالی شخصی وجود دارد:
خالص حقوق دریافتی خود را بدانید. قبل از این که خود را متعهد به پرداخت هر گونه هزینه مانند کارت اعتباری، وام خودرو یا وام مسکن کنید، از میزان خالص درآمد خود آگاه باشید.
پس از این که حقوقتان را دریافت کردید، قبل از هر کاری مقدار مشخصی پول برای اهداف مالی طولانی مدت و هزینههای غیر منتظره پسانداز کنید.
پسانداز کردن را از جوانی شروع کنید. هر چه مدت زمان بیشتری پسانداز کنید، پسانداز شما سود بیشتری کسب خواهد کرد.
حواستان به نرخ بهرهها باشد. چه برای آینده خود پسانداز میکنید و چه به دنبال دریافت کارت اعتباری هستید، ابتدا نرخ بهرهها را مقایسه کنید. با این کار در حین پسانداز بهره بیشتری دریافت میکنید و حین استفاده از کارت اعتباری، بهره کمتری میپردازید.
اگر در فکر خرید اقساطی هستید، اعتبارینو در میان پلتفرمهای اعتباردهی کمترین نرخ سود را دارد.
از قانون 72 استفاده کنید. برای این که بدانید چند سال طول میکشد تا پساندازتان دو برابر شود، 72 را بر نرخ بهره پساندازتان تقسیم کنید.
هرگز بیشتر از آن چه که نمیتوانید پرداخت کنید، وام نگیرید. مطمئن شوید که توان مالی پرداخت اقساط خود را دارید. این روش رتبه اعتباری شما را افزایش میدهد و به شما اجازه میدهد تا بدهیهای خود را مدیریت کنید.
در ابتدای سال میزان درآمد سالیانه و هزینههای قابل پیشبینی خود را تخمین بزنید و از آن به عنوان یک نقشه راه برای پسانداز و سرمایهگذاری استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که سود بالاتر، ریسک بیشتری دارد. بازده بالای سرمایهگذاری معمولاً به این معنی است که شما باید ریسکهای بیشتری را بپذیرید. با تنوع بخشیدن به سرمایهگذاریهای خود، این ریسک را کمتر کنید و از سرمایه خود محافظت کنید. به قول معروف، همه تخممرغهایتان را در یک سبد نچینید.
مراقب باشید با تبلیغات “یک شبه پولدار شدن”، فریب نخورید. اگر این وعدهها واقعی بودند، همه پولدار میشدند. هر پیشنهادی که بیش از اندازه خوب به نظر میرسد، واقعی نیست.
برای آینده مالی خود برنامهریزی کنید. برای نوشتن اهداف مالی کوتاه مدت و بلند مدت خود وقت بگذارید. سپس یک نقشه راه واقعبینانه برای رسیدن به آن اهداف تهیه کنید.
تاریخچه اعتباری شما، رتبه اعتباریتان را تعیین میکند. سابقه اعتباری شما برای سالها در موسسات اعتبارسنجی نگهداری میشود. اگر در پرداخت وام یا اقساط کارت اعتباری خود مشکل پیدا کنید، این موضوع باعث کاهش رتبه اعتباری شما میشود و شانس شما را برای دریافت اعتبار در آینده کم میکند.
بیمه بگیرید. انواع بیمه از جمله بیمه سلامت، بیمه تکمیلی، بیمه خودرو، بیمه سرقت، حوادث و … میتواند در صورت بروز حوادث، فشار مالی را از دوش شما و عزیزانتان بردارد.

چگونه دانش خود را در مورد امور مالی شخصی توسعه بدهیم؟
با مطالعه کتابهای معروف و کاربردی که در این حوزه وجود دارند شروع کنید. کتابها منبع خوبی برای یادگیری PFM هستند. این کتابها قطعا به شما کمک میکند تا دانش بیشتری در مورد امور مالی شخصی کسب کنید. در ادامه لیستی از بهترین کتابهای امور مالی شخصی برایتان آوردهایم:
![]() | “پدر ثروتمند، پدر فقیر” از رابرت کیوساکی |
![]() | “همسایه میلیونر” از توماس جی استنلی و ویلیام دی دانگو |
![]() | “پول بیشتری به دست آورید” از دیو رمزی |
![]() | “بیندیشید و ثروتمند شوید” از ناپلئون هیل |
![]() | “تفکر، سریع و کند” از دانیل کانمن |
![]() | “رازهای ذهن میلیونر” از تی. هارو اکر |
جمعبندی
در این مطلب در مورد اهمیت مدیریت مالی شخصی صحبت کردیم و دیدیم که PFM نقش کلیدی در برنامهریزی صحیح آینده مالی هر فردی دارد. با 5 مفهوم اصلی و اساسی مدیریت مالی شخصی آشنا شدیم و 12 راه برای مدیریت صحیح امور مالی را مرور کردیم.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه