برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

فین‌ تک چیست و چه زیرشاخه‌هایی دارد؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

پول نقد مدت‌ها بود که گردش دنیا را به دست گرفته بود. اما در سال‌های اخیر به نظر می‌رسد فین‌ تک (فناوری‌های مالی) همه چیز را عوض کرده است. احتمالا شما هم این واژه را زیاد شنیده‌اید و حق دارید که بپرسید: فین‌ تک چیست؟

فین‌ تک چیست؟

کلمه فین‌ تک (فناوری‌های مالی یا Fintech) ترکیبی از کلمات “Financial” و “Technology” و به معنای کاربرد فناوری در دنیای مالی است. اگر چکی را از طریق تلفن همراه خود وصول کرده‌اید یا از طریق اپلیکیشن‌های موبایل برای دوستی پولی را کارت به کارت کرده‌اید، در عمل از فین‌ تک استفاده کرده‌اید. فین‌ تک ظهور کرده تا انجام امور مالی را آسان‌تر و سریع‌تر کند. در اینفوگرافی زیر سیر تکامل فناوری‌های مالی را مشاهده می‌کنید:

روند تکامل فین‌تک در طول زمان

هدف از توسعه فین‌ تک این است که مصرف‌کنندگان و شرکت‌ها برای مدیریت مؤثرتر تراکنش‌های مالی خود استفاده می‌کند. خدمات فین‌ تک در ابتدا فقط به کامپیوترهای شخصی و لپ‌تاپ محدود می‌شد، اما امروزه با استفاده از تلفن‌های هوشمند هم انجام می‌شود.

فین‌ تک در ابتدا صرفا محدود به عملکرد به عنوان سیستم‌های کامپیوتری کارمندان بانک‌ بود. اما امروزه میلیون‌ها مشتری و کسب‌وکار از اشکال مختلف فین‌ تک در تراکنش‌های مالی روزانه خود استفاده می‌کنند.

فین‌ تک تقریباً 2 میلیارد نفر در سراسر جهان را بدون حساب بانکی توانمند می‌کند. فین‌ تک به این افراد کمک می‌کند بدون نیاز به استفاده از بانک‌های سنتی فرآیندهای مالی خود را پیش ببرند. کشورهای چین، آمریکا و مکزیک به ترتیب بیشترین سهم در استفاده از فناوری‌های مالی در جهان را دارند.

 

در صنعت فین‌ تک از چه تکنولوژی‌هایی استفاده می‌شود؟

 

  1. هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML)

هوش مصنوعی و یادگیری ماشین از پرکاربردترین فناوری‌ها در فین‌ تک هستند که با ادامه پیشرفت‌ تکنولوژی، نقش مهم‌تری را در صنعت مالی ایفا خواهند کرد. تخصیص رتبه اعتباری به مشتریان، تشخیص کلاهبرداری، بررسی انطباق فرآیندهای مالی با مقررات و مدیریت ثروت برخی از حوزه‌هایی هستند که در آن‌ها از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده می‌شود.

 

  1. کلان داده‌ها (بیگ دیتا) و تحلیل داده

داده‌های مشتریان و بازارهای مالی برای شرکت‌های فین‌ تکی ارزش بالایی دارد. از طریق تجزیه ‌و تحلیل این کلان داده‌ها، می‌توان ترجیحات مشتری، عادات خرج کردن، و الگوی سرمایه گذاری مشتریان را استخراج کرد و برای تحلیل‌های پیش‌بینی کننده استفاده کرد.

تحلیل پیش‌بینی کننده رفتار مشتریان را با استفاده از اطلاعات گذشته و یک الگوریتم ریاضی پیش‌بینی می‌کند. داده‌های جمع‌آوری شده به تدوین استراتژی‌های بازاریابی و توسعه الگوریتم‌های تشخیص کلاهبرداری کمک می‌کند.

 

  1. خودکارسازی رباتیک فرآیندها (Robotic Process Automation)

خودکارسازی رباتیک فرآیندها (RPA) به فرآیند واگذاری کارهای دستی و تکراری به ربات‌ها گفته می‌شود که به منظور ساده‌سازی گردش کار در موسسات مالی اشاره دارد. گسترده ترین کاربردهای RPA در امور مالی عبارتند از:

  • آمارگیری و جمع‌آوری داده
  • مدیریت انطباق فرآیندهای مالی با مقررات
  • ارتباط با مشتریان از طریق ایمیل و چت‌بات‌ها
  • مدیریت تراکنش‌ها

 

  1. بلاک‌چین

فناوری بلاک‌چین به دلیل توانایی در ذخیره امن سوابق تراکنش‌ها و سایر داده‌های حساس در فین‌ تک به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر تراکنش در بلاک‌چین رمزگذاری می‌شود؛ در نتیجه احتمال حملات سایبری موفقیت آمیز نسبتا کم می‌شود. فناوری بلاک‌چین همچنین مانند ستون اصلی بسیاری از ارزهای دیجیتال است.

 

کشورهای پیشرو در به کارگیری خدمات فین‌تک

شاخه‌ های فین‌ تک

 

  1. پلتفرم‌های تامین مالی جمعی (Crowd Funding)

پلتفرم‌های تامین مالی جمعی به کارآفرینان و استارت‌آپ‌ها اجازه می‌دهد تا از سراسر جهان سرمایه جمع‌آوری کنند. در واقع این پلتفرم‌ها مرزهای جغرافیایی را دور می‌زنند و به بازارها و سرمایه‌گذاران بین‌المللی می‌رسند.

 

  1. پلتفرم‌های پی‌تک (PayTech)‌

پلتفرم‌های پی‌تک از تکنولوژی برای انتقال الکترونیکی وجوه مالی استفاده می‌کند. اپلیکیشن‌های پرداخت موبایلی و درگاه‌های پرداخت برخی از رایج‌ترین کاربردهای پی‌تک هستند. چنین برنامه‌هایی به کاربران اجازه می‌دهد تا بدون مراجعه فیزیکی به بانک، فعالیت های بانکی خود را انجام دهند. درگاه پرداخت امن اعتبارینو یک نمونه ایران است که خدمات پی‌تک را به مشتریان ارائه می‌کند.

 

  1. Robo-Advisors

Robo-advisors خدمات مدیریت سرمایه‌گذاری آنلاین هستند که از الگوریتم‌هایی برای تخصیص بهینه دارایی‌ها میان پرتفوهای سرمایه‌گذاری برای مشتریان استفاده می‌کنند. این پلتفرم‌ها به کاربران خود از همه گروه‌های سنی اجازه می‌دهند تا با هزینه‌ پایین و با حداقل دانش اقتصادی و تلاش در بازارهای مختلف سرمایه‌گذاری کنند.

 

  1. اینشورتک ‌(InsureTech)

اینشورتک به کاربرد تکنولوژی در صنعت بیمه گفته می‌شود. پلتفرم‌های فعال در حوزه اینشورتک امکان مقایسه، خرید و مدیریت انواع بیمه را به صورت آنلاین و امن فراهم می‌کنند.

 

  1. لندتک (LendTech)

پلتفرم‌های لندتک با استفاده از فناوری‌های نوین صنعت وام‌دهی را متحول می‌کنند و روشی آنلاین و امن را برای ارائه وام و تسهیلات به مشتریان ابداع کرده‌اند. اعتبارینو یک پلتفرم لندتک است که به ساده ترین روش ممکن و به صورت آنلاین امکان دریافت اعتبار و خرید اقساطی را برای مشتریان فراهم می‌کند.

 

  1. رگ‌تک (RegTech)

در رگ‌ تک یا فناوری‌های قانونگذاری از تکنولوژی‌ برای بهبود فرایندهای قانونگذاری در صنعت مالی استفاده می‌شود. پلتفرم‌های رگ‌تک متشکل از گروهی از شرکت‌ها هستند که به کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا قوانین را به‌طور کارآمد و کم‌هزینه‌تر اجرا کنند. این قوانین می‌توانند مربوط به مدیریت داده‌هایی چون سوابق تراکنش‌ها، انطباق اسناد مانند اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ها و … هستند.

 

  1. ولث‌تک (WealthTech)

ولث‌تک مجموعه‌ای از فناوری‌ها را برای خودکارسازی و افزایش بازده فرآیندهای مرتبط با مدیریت ثروت و سرمایه‌گذاری ترکیب می‌کند. پلتفرم‌های ولث‌تک سعی دارند با استفاده از تکنولوژی نحوه مدیریت حساب‌های مالی شخصی و شرکتی را دگرگون کند.

 

  1. رمیتنس (Remittance)

رمیتنس به معنای حواله است و به پولی که مهاجران به وطن خود می‌فرستد گفته می‌شود. این پول در رمیتنس با اهداف غیرتجاری جابه‌جا شده و به عنوان یکی از بزرگترین جریان های مالی ورودی به کشورهای در حال توسعه شناخته می‌شود. پلتفرم‌های رمیتنس با استفاده از فناوری‌های موجود این ارسال حواله را آسان می‌کنند.

 

  1. بانک‌تک (BnakTech)

بانک‌تک به فناوری‌های استفاده شده در سیستم بانکداری گفته می‌شود که فرآیندهای بانکی را امن‌تر، اثربخش‌تر و ساده‌تر می‌کنند. این فناوری‌ها هسته سیستم‌های بانکداری را تحت تاثیر قرار می‌دهند و تجریه کاربری بهتری را برای مشتریان ایجاد می‌کنند.

 

  1. رمزارزها (Cryptocurrency)

رمزارزها مشهورترین زیرشاخه فین‌ تک یا فناوری‌های مالی هستند. رمزارزها نوعی ارز دیجیتال یا مجازی هستند که رمزنگاری شده‌اند تا امکان جعل و کلاهبرداری را به حداقل برسانند. رمزارزها مبتنی بر فناوری بلاک‌چین هستند و توسط هیچ مرجع مرکزی صادر نمی‌شوند؛ در نتیجه از دخالت‌های دولتی و هر نهاد واحد دیگری مصون هستند.

خلاقانه‌ترین کسب‌وکارهای فین‌تک در چه حوزه‌هایی فعالیت می‌کنند؟

ظرفیت‌ها و ریسک‌های فین‌ تک

ظرفیت‌ها:

  • سرعت و راحتی

خدمات فین‌ تکی معمولاً به صورت آنلاین ارائه می‌شوند و بنابراین آسان‌تر و سریع‌تر در دسترس مشتریان هستند.

  • قدرت انتخاب بیشتر

مشتریان قدرت انتخاب بیشتری در میان خدمات ارائه شده دارند و از هر مکانی می‌توانند به این خدمات دسترسی داشته باشند.

  • کارمزد کمتر

شرکت‌های فین‌ تکی نیازی به سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های فیزیکی مانند ایجاد شبکه شعب ندارند، بنابراین همان خدمات را با کارمزد کمتری به مشتریان ارائه می‌دهند.

  • خدمات شخصی‌سازی شده

فناوری‌های جدید به شرکت‌های فین‌ تک اجازه می‌دهد تا اطلاعات بیشتری را در مورد مشتریان جمع‌آوری و تحلیل کنند تا بتوانند خدمات شخصی‌سازی ‌شده‌ بهتری را به مشتریان ارائه دهند.

ریسک‌ها:

  • حقوق نامشخص

شرکت‌های فین‌ تک به تازگی وارد صنعت مالی شده‌اند و از بیزینس مدل متفاوتی استفاده می‌کنند. این موضوع می‌تواند تشخیص این که کدام یک از آن‌ها زیر نظر نهادهای مالی مرکزی فعالیت می‌کنند را دشوار کند؛ و اگر مشکلی پیش بیاید چه نهادی مسئول رسیدگی و پیگیری این مشکل است.

  • تصمیم‌گیری عجولانه

خدمات مالی که فوراً به صورت آنلاین و بدون ملاقات رو در رو با کسی خریداری می شوند، ممکن است باعث تصمیم‌گیری سریع و ناآگاهانه برای مصرف کنندگان شوند.

  • خطرات امنیتی

استفاده از خدمات مالی آنلاین ممکن است اطلاعات شما را بیشتر در معرض خطر قرار دهد. به عنوان مثال، اطلاعات شخصی شما ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد یا ممکن است قربانی جرایم سایبری شوید.

  • محرومیت مالی

در حالی که فین‌ تک دسترسی به خدمات مالی را برای اکثر مصرف‌کنندگان افزایش می‌دهد، کسانی که نمی‌دانند چگونه از اینترنت یا دستگاه‌هایی مانند لپ‌تاپ، تلفن‌های هوشمند و تبلت استفاده کنند، از این فناوری برخوردار نمی‌شوند.

 

سخن پایانی

فین‌ تک یا فناوری‌های مالی به طور رسمی بازیگر اصلی آینده اقتصاد جهانی، چشم‌انداز کسب‌و‌کارها و ساختار جامعه مدرن به شمار می‌رود. این صنعت به سرعت در حال رشد است و به نظر می رسد مدت زیادی همراه ما باشد. پلتفرم‌های فین‌ تک که به سرعت در حال توسعه هستند و فرصت ارزشمندی را هم برای کسانی که به فکر راه‌اندازی یک کسب‌وکار و هم برای کسانی که در نظر دارند از فناوری‌های مالی در کسب‌وکار خود استفاده کنند، به وجود می‌آورد.