برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

رگ تک چیست و چه کار می‌کند؟

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه

بانک‌ها، کارآفرینان و مؤسسات مالی همگی تأثیر فین‌ تک را در چند سال گذشته احساس کرده‌اند. انتظار می‌رود که بانک‌ها بیش از ۲۰ میلیارد دلار روی فین تک سرمایه‌گذاری کنند. رگ تک یکی از زیرشاخه‌های فین تک است که در این تحول نقش پررنگی دارد.

در این مطلب، قصد داریم رگ تک را تعریف کنیم، علت ایجاد آن را با شما به اشتراک بگذاریم و چگونگی تاثیرگذاری و سود آن را برای کسب‌وکارها بررسی کنیم.

 

رگ تک چیست؟

رگ تگ (RegTech) مخفف عبارت Regulation Technology است که به آن فناوری قانونگذاری هم گفته می‌شود. رگ تک یک صنعت جدید در زمینه فناوری‌های مالی یا فین تک است. این صنعت از فناوری اطلاعات برای بهبود روندهای قانونگذاری استفاده می‌کند. صنعت RegTech متشکل از گروهی از شرکت‌ها است که به کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا قوانین را به طور کارآمدتر و کم‌هزینه‌تر اجرا و رعایت کنند. هدف از فناوری قانونگذاری افزایش ثبات و شفافیت فرایندهای فین تک است.

ابزارهای RegTech بر تراکنش‌هایی نظارت می‌کنند که به صورت آنلاین و در آن واحد انجام می‌شوند تا مشکلات یا بی‌قانونی‌های حوزه پرداخت دیجیتال را شناسایی کنند. هرگونه داده نامرتبطی که در این تراکنش‌ها دیده شود، ابزارهای رگ تک آن را گزارش می‌کنند تا با تجزیه و تحلیل مشخص شود که آیا کلاهبرداری یا تقلبی در حال وقوع است یا خیر. بانک‌ها و موسسات مالی که تهدیدات امنیتی را در مراحل اولیه شناسایی ‌کنند، می‌توانند خطرات و هزینه‌های مربوط به وجوه از دست رفته را به حداقل برسانند.

بانک یا PSP حجم عظیمی از داده‌های تراکنش‌ها را دریافت می‌کند، که ممکن است تجزیه و تحلیل این داده‌ها برایش بسیار پیچیده، پر هزینه و زمان‌بر باشد. یک شرکت رگ تک می‌تواند داده‌های پیچیده یک بانک را با شکاف‌های قانونی موجود ترکیب کند تا بتواند ریسک‌های بالقوه‌ای را که بانک باید روی آن تمرکز کند، پیش‌بینی کند. شرکت قانونگذار با توسعه ابزارهای تحلیلی مورد نیاز برای این بانک‌ها برای انطباق موفقیت‌آمیز تراکنش‌ها با قوانین نهادهای نظارتی، در زمان و بودجه بانک صرفه‌جویی می‌کند. بانک نیز ابزار مؤثری برای رعایت قوانین تعیین شده توسط رگولاتورها (نهادهای قانونگذار) دارد.

نکته مهم این است که موسسات مالی و نهادهای قانونگذار هر دو از RegTech برای انطباق فرایندها با قوانین استفاده می‌کنند.

 

تاریخچه RegTech

پس از بحران مالی آمریکا در سال 2008، قوانین بخش مالی سخت‌گیرانه‌تر شد. همچنین استفاده مخرب از تکنولوژی برای کلاهبرداری‌های مالی افزایش یافت. پیشرفت‌ فناوری منجر به افزایش تعداد شرکت‌های فین‌ تک شد که محصولات و خدمات مبتنی بر فناوری را برای بهبود تجربه مشتری و تعامل با موسسات مالی ایجاد می‌کنند. از طرفی اتکای بیش از حد شرکت‌ها به داده‌های مشتریان برای تولید محصولات دیجیتال، باعث بروز نگرانی‌هایی میان نهادهای قانونگذار شد؛ در نتیجه این نهادها تصمیم به وضع قوانین بیشتری در مورد استفاده از داده‌های مشتریان و رعایت حریم خصوصی آن‌ها گرفتند. مجموعه این تصمیمات، نیاز به رگ تک را به وجود آورد.

 

شرکت‌های رگ تک چگونه کار می‌کند؟

شرکت‌های RegTech در واقع خواسته‌ها و دغدغه‌های نهادهای قانونگذار (رگولاتور) را دریافت می‌کنند و برای تبدیل آن به یک جریان عملیاتی، محصول یا خدمت تعریف می‌کنند. یکی از بهترین نمونه‌های این موضوع در ایران، مجموعه‌هایی هستند که روی احراز هویت دیجیتال، صدور سفته الکترونیک و … کار می‌کنند. 3 کاربرد اصلی رگ تک شامل موارد زیر است:

  1. انطباق فرایندها با قوانین
  2. نظارت بر اجرای درست قوانین
  3. گزارش‌دهی

عملکرد پلتفرم رگ تک

فناوری قانونگذاری وظایف تکراری مانند نظارت بر تراکنش‌ها، محاسبه ریسک و تغییرات موجود در داده‌ها را خودکارسازی کرده و بر اساس آن‌ها گزارش تهیه می‌کند.

 

چرا رگ تک مهم است؟

RegTech مهم است چون می‌تواند هزینه و زمان انجام فرایندها بر طبق مقررات را برای سازمان‌ها کاهش دهد. جالب است بدانید که نهادهای قانونگذار از سال 2009 بیش از 345 میلیارد دلار جریمه نظارتی صادر کرده‌اند.

همچنین برخی از راهکار‌های رگ تک می‌توانند فرایندهای ثبت‌نام مشتری را خودکار و ساده‌سازی کنند و زمان و هزینه‌ انطباق سازمان با چنین قوانینی را 30 تا 50 درصد کاهش دهند.

 

مزایای رگ تک برای شرکت‌های مالی

فناوری قانونگذاری علاوه بر ارزش افزوده‌ای که برای شرکت‌های مالی ایجاد می‌کند، امنیت داده‌ها را تضمین کرده و از افشای اطلاعات حساس جلوگیری می‌کند. RegTech مزایای دیگری هم دارد:

  • دقت و جامعیت بیشتر: در تطابق فرایندها با قوانین به صورت دستی، امکان خطای انسانی و بروز اشتباه وجود دارد؛ اما با استفاده از راهکار رگ تک امکان این اشتباه به حداقل می‌رسد.

 

  • تمرکز بر کسب‌وکار: بانک‌های سنتی، بانک‌های دیجیتال یا شرکت‌های فین تک به سیستم‌های مؤثرتری برای تأیید هویت کاربران و نظارت بر عملیات نیاز دارند. با استفاده از راهکار فناوری قانونگذاری، این فرایندها به طور خودکار انجام شده و سازمان می‌تواند روی مشتری‌مداری تمرکز کند.

 

  • بهبود مدیریت ریسک: بسیاری از ابزارهای RegTech با نظارت بر سیستم‌ها، فعالیت‌های مشکوک از جمله سوءاستفاده از بازار، حملات سایبری و کلاهبرداری را به پرسنل اطلاع می‌دهند و احتمال هر ریسکی را کاهش می‌دهند.

 

  • افزایش بهره‌وری: از آن جایی که به طور مداوم قوانین جدید وضع می‌شود، انطباق فرایندهای کسب‌وکار با این قوانین بدون استفاده از تکنولوژی غیرممکن است. ابزارهای Regtech با استفاده از تکنولوژی جدید که قادر به پردازش حجم بالایی از داده‌ها با سرعت باورنکردنی است، می‌تواند به سرعت مدارک و متن‌های قانونی خام را تجزیه و تحلیل کند و بینش‌های ارزشمندی را استخراج کند.

 

  • ارتباط بهتر با ارگان‌های رسمی: مجموع عملکردهای فناوری قانونگذاری در کسب‌وکار شما منجر به بهبود روابط سازمان با ارگان‌های رسمی، مقامات و … می‌شود.

 

فین ‌تک و رگ تک چه تفاوتی دارند؟

تفاوت فین تک و RegTech در این است که رگ تک در واقع زیرمجموعه‌ای از فین تک است، زیرا تحول دیجیتالی فین تک در صنعت خدمات مالی باعث ایجاد ریسک‌های جدیدتر و بزرگ‌تری شد. فناوری قانونگذاری نیز در پاسخ به این تغییر ایجاد شد.

بر اساس گزارش مرکز گزارش سرقت هویت (ITRC)، نقض داده‌ها یکی از بزرگ‌ترین و رایج‌ترین مشکلاتی است که صنعت فین تک را درگیر کرده است. در سال 2018 قوانین مالی 1244 بار نقض شد و بیش از 446 میلیون رکورد از داده‌های تراکنش‌ها و حساب‌های مشتریان افشا شد.

 

ویژگی‌های یک راهکار رگ تک خوب

یک فناوری قانونگذاری مناسب علاوه بر رسیدگی به اجرای قوانین، ویژگی‌های زیر را نیز دارد:

ویژگی‌های راهکارهای رگ تک (فناوری قانونگذاری)

  • چابکی: مجموعه داده‌های درهم ریخته را جداسازی و سازمان‌دهی می‌کند.
  • سرعت: گزارش‌های دقیق و حیاتی را به سرعت تولید می‌کند.
  • یکپارچه‌سازی: راهکار RegTech با سایر سیستم‌ها و فرایندها به خوبی یکپارچه‌ می‌شود.
  • تجزیه و تحلیل: گزارش اخیر Deloitte به نقل از ادوارد ویلسون می‌گوید: “ما در داده‌ها غرق می شویم، در حالی که نیازمند دانش هستیم”. فناوری قانونگذاری از ابزارهای تحلیلی برای استخراج هوشمند اطلاعات از کلان‌داده‌های موجود استفاده می‌کند و از هر کدام بینش مفیدی خلق می‌کند.